Gångkläder i bouppteckningar

Nu har arbetet med min C-uppsats i textilvetemskap börjat och här följer en kort presentation av den.

Jag ska använda mig av bouppteckningar och på så vis undersköka vad folket i vissa byar i Mora socken ägde vid sin död. Jag har valt att göra tre nedslag, 1845, 1870 och 1905. Det jag ska titta på är dräkten, i uppteckningarna ofta benämnd gångkläder, och hur den förändras under perioden. Både i vad som är medtaget och inte men förstås också modedräkt kontra “folkdräkt”.

På landsarkivet i Uppsala finns de handlingar jag är intresserad av, så dit gick jag innan jul för att fotografera. Det blev över 300 bilder på ca 130 poster. Efter det så har jag fört in bouppteckningarna i ett eget invetarie med nummer på varje bild som är kopplat till en post i ett exel-dokument. I dokumentet är det infört bla. namn, uppteckningsdatum, by och omfattning på uppteckningen.

Del av Eric Anders Son från Utmedlands gångkläder vid hans död 1845.

Jag insåg förstås att materialet var lite stort och valde då att inrikta mig på tre byar, Vinäs, Vika och Utmadland. Då krympte antalet uppteckningar till ca 60 poster och jag slapp tex. ta med handlare Carl Bergqvist med en uppteckning på 61 sidor.

Det senaste som är gjort nu är att jag har skrivit in allas gångkläder i en tabell för att få det hela lite mer överskådligt. Där kan jag tillexempel se att “jaha, 1845 är det 15 män som har gjort bouppteckningar av dem äger alla utom tre minst ett lifstycke (idag benämnt väst). Det är totalt 19 lifstycken detta år varav 9 är blå, ett är vitt och ett är grön.” osv. Sen ska jag diskutera detta tex. mot att dagens dräkt har en grön väst. Vi får helt enkelt se vart jag hamnar.

Jag tänker fortsätta att skriva om uppsatsen. Om ni har några funderingar kring materialet eller uppsatsen i övrigt så är ni välkomna att ställa dem.

2 svar på ”Gångkläder i bouppteckningar”

  1. Spännande, vet du ifall bouppteckningarna för Orsa också finns tillgängliga? När jag hörde med landsarkivet påstod de att materialet inte lämnades ut pga brandskada, men detsamma borde väl då gälla för Mora och andra socknar i fögderiet…?

    1. Ja, materialet är brandskadat men i alla fall Moras bouppteckningar är avfotograferade och inbundna i en ny bok. Tyvärr är bilderna lite suddiga ibland men de går att läsa. Allt gick inte att rädda ur branden heller så för Moras del är allt mellan ca 1872 och 1903 helt borta. Jag vet inte hur det gick för Orsa. Jag ska troligen dit nästa vecka så jag kan kolla upp det om du vill.
      En gång råkade jag få fram orginalen och jag förstår varför de inte plockar fram dem, det droppade sot och flagnor efter vagnen, hemskt att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.