#ödehusgardiner

Ett övergivet hus där gardinerna hänger kvar ser nästan mer övergivet ut. Trasiga gardiner påminner om förfallet, om att huset en gång varit älskat men inte längre är det. Gardinerna bjuder både in oss utomstående att ta del av personerna i huset men skyler också av omvärldens ljud, ljus och blickar från hemmet. Denna inbjudande och avskärmande dubbelhet samt att trasiga gardiner påpekar husets oboddhet är just det som gör gardiner i ödehus så spännande.

Vad är projektet #ödehusgardiner?

Projektets huvudsakliga mål är att skapa uppmärksamhet kring textilier i ödehus. Detta sker genom två delar, en kampanj i sociala medier och en dokumentation av gardinerna i en handfull ödehus. Genom kampanjen hoppas jag nå ut brett. Dokumentationen kommer både ge stoff till kampanjen genom bilder, filmer och händelser men också leda till en fördjupande kunskap om vad som finns kvar att hitta. Den kommer även leda till en slags mall/model för dokumentation som sen kan spridas för allmänheten att använda sig av.

Eftersom jag är yrkesverksam handvävare kommer dokumentationen vara inriktad på handvävda gardiner. Kampanjen kommer vara fokuserad på alla slags gardiner i ödehus.

När?

Under september 2020.

Varför just gardiner i ödehus?

Projektet är ganska kort i tid och därför kan det vara bra att fokusera på ett väldigt specifikt område. Ödehus är i ropet just nu och gardiner syns både utifrån och inifrån. Vilket innebär att de kan fotas utan att fotografen behöver ta sig in i byggnaden. 

Det går en vind över vindens ängar,
det fladdrar till i en tyggardin.
Och jag skall skriva en sommarvisa 
med sol och blommdoft i melodin

Mats Paulson

Vad är det bakomliggande budskapet?

Att öka värdet på textil och föra bort mänskligheten från ett slit-och-släng samhälle till ett samhälle med hållbara textilier som produceras av en arbetskraft med bra arbetsvillkor.

Vem driver projektet?

Jag heter Sara Kånåhols och är sedan 2017 yrkesverksam handvävare med eget företag. Hållbara och historiska tyger till dräkt och inredning är min inriktning. Innan företaget arbetade jag som vävlärare på Gamleby folkhögskola och trivs fortfarande i den pedagogiska rollen och tar därför varje tillfälle jag hittar till att bilda och utbilda inom vävning och textilhistoria.

Hur finansieras projektet?

Projektet finansieras med hjälp av pengar från Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Kommer du inte väva också?

Nej, detta är ett mindre projekt på max 60 arbetstimmar där fokus ligger på att lyfta fram textiliernas värde. Väva gör jag gärna men på andra delar av min arbetstid. Titta gärna in på min sida om att beställa vävar.

Vart görs dokumentationerna?

I ödehus där jag har varit i kontakt med ägaren och fått ett godkännande. För att hålla ner på resorna så ligger dessa hus framförallt på Öland eller i Småland.

Har du ett ödehus med gardiner, hör gärna av dig så kanske jag kan komma dit!

Vart kan jag följa projektet och läsa mer?

Här på hemsidan finns den statiska informationen. På Facebook-sidan Kulturlagret händer det lite mer men om du vill följa alla händelser så ska du kika in på instagramkontot kulturlagret. Följ haschtaggen #ödehusgardiner. Det kommer även dyka upp ett par små filmklipp på min YouTube-kanal.

Om det är något du undrar över så får du gärna kontakta mig via någon av de ovan nämnda kanalerna eller via mail och telefon.

Hur kan jag delta och bidra?

Alla bilder är välkomna, använd hashtaggen #ödehusgardiner, jag delar gärna dina inlägg. Dela och följ!

Vad händer sen?

När projektet är slut så är det slut för denna gång. Resultatet av projektet, bilderna och dokumentationen, kommer ligga kvar på sociala medier och hemsidan. Om intresset finns och det finns behov att ytterligare ett projekt så kommer jag såklart söka mer pengar för att genomföra ett sådant.

Oavsett vad jag håller på med så slutar jag aldrig brinna för hållbara textilier och att öka värdet av textil. Detta underliggande budskap finns med i allt jag gör.