En alldeles egen 1400-talsdräkt

 

Jag vill så gärna göra en historisk dräkt utifrån bildmaterial någon gång. Jag vill också göra nya kläder att bära när min kör har konsert. Och någon gång skulle jag vilja reenacta vävare. Det kanske går att kompinera? Jag vill försöka i alla fall.

Manuskriptbild från 1400-talet med ett hus där det sitter en vävare. Bredvid står en kvinna i uppskörtad klänning.

Här är en bild från Schachzabelbuch, 1467, på just en vävare och hans verkstad, (Är inte vävaren lite lik Adam?), hämtad från denna fantasiska hemsida. Där man just kan gå in och kolla på detaljer i bilder, vävstolar, eller skor eller vad man nu är ute efter.

Så, jag skulle vilja göra den dräkten som kvinnan har på sig men hur går jag vidare nu. Är det någon som har tips på hur man bygger upp en dräkt utifrån en bild? Finns det fler bilder från samma tid och område där man ser andra plagg? Andra saker jag funderar på är färg, mönster, dräktdetaljer, underklänningen och särkens utseende, bra tyger. Alla tips välkomnas.

2 svar på ”En alldeles egen 1400-talsdräkt”

  1. Att konstruera en dräkt helt utifrån en enda bild är ju förstås rätt spekulativt, men det kan såklart vara lurigt också att hitta jämförbart bildmaterial. Det är ett jäkla härke helt enkelt men det är ju å andra sidan så de flesta av oss jobbar/jobbat så går gör det ju absolut 🙂

    Är man innne på mitten av 1400-talet finns ändå ganska rikt källmaterial så jag tycker ju du säkert kan hitta en hel del bilder även på underkläder och liknande från samma samhällskick. Web gallery of art är en guldgruva om du inte redan mjölkat den sidan på info! http://www.wga.hu/index1.html

    Vad gäller tyg har jag blivit så jäkla kräsen så skulle jag göra något mer i reenactmentväg ville jag helst anlita nån av er att väva upp rätt tyger åt mig 🙂 Man får liksom inte tillräckligt mycket liv i grejerna annars känns det som!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.