Hemtenta och hantverkspepp

Just nu sitter jag och skriver på en tenta i Agrarhistoria-landskapsanalys. Det är ett otroligt intressant ämne som känns väsentligt i min utbildning och allmänbildning. Dessutom kan det ibland vara trevligt att gå i moderns fotspår, hon är lantmätare och kursen går mycket ut på kartor. Men (nu kommer det) tentan är väldigt stor och krävande för att bara omfatta 5 hp och jag sitter i min lägenheten och skriver dag ut och dag in. Bredvid mig ligger en lista där jag kryssar av när en uppgift är klar och lägnst ner på listan står det vad jag egentligen vill göra och som jag har lovat mig själv att få göra när jag är klar. Nämligen:

  • Sy på min folkdräkts överdel.
  • Skissa på femtio-femton klänningen.
  • Skriva min ansökan till Sätergläntan.
  • Skriva på min uppsats om dräkter.

Hantverk och allmän slöjd! Jag känner mig så inspirerad och bara längtar efter att forma och tillverka saker så fort jag inte gör det. Runt omkring mig pågår någon slags återupplivning i folks hantverksvillighet, många tar tag i små projekt de har tänkt länge på och jag följer trenden. Jag lärde mig att virka för några veckor sen och nu har det kommit en leverans med mer garn från Öland, tack Anneli! Under tiden som garnet var slut så lärde jag mig dessutom att sticka för att ha något att göra. Och när väven var nedklippt (se förra inlägget och Adams inlägg inklusive film) så ville vi bara börja sy direkt och då kom jag på att jag har ju ett projekt liggande som jag borde göra klart först. Nämligen en ny överdel till min dräkt, den gamla har varit med i minst 65 år och faller sönder i tyget.
Så mycket inspiration! När jag skrev på tentan igår och så lyssnade som vanligt på jazz i någon variant, denna gång swing och då tänkte jag: “Den där 50-tals-klänningen som jag ville sy…” Sen hamnade jag på google och hitta mycket fina bilder (det blir nog ett separat inlägg om det här). I alla fall vill jag mixa ihop det bästa från 1950-talet och 1500-talet i en klänning, vi får se hur det blir.

Men om jag inte återgår till tentan nu så kommer jag inte få hantverka idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.