Ett övergivet hus där gardinerna hänger kvar ser nästan mer övergivet ut. Trasiga gardiner påminner om förfallet, om att huset en gång varit älskat men inte längre är det. Gardinerna bjuder både in oss utomstående att ta del av personerna i huset men skyler också av omvärldens ljud, ljus och blickar från hemmet. Denna inbjudande och avskärmande dubbelhet samt att trasiga gardiner påpekar husets oboddhet är just det som gör gardiner i ödehus så spännande.
Vad är projektet #ödehusgardiner?
Projektets huvudsakliga mål var att skapa uppmärksamhet kring textilier i ödehus. Detta skedde framförallt genom en bred kampanj i sociala medier med inlägg på olika teman rörande byggnadsvård och gardiner under #ödehusgardiner. Många hakade på och bidrog själva med sina egna bilder och berättelser. Under projektet besöktes även ett par hus med bevarade gardiner. Det finns även en utarbetad mall att följa för dig som själv vill dokumentera gardiner, både som dokument och som instruktionsfilm.
När?
Under september och oktober 2020.
Varför just gardiner i ödehus?
Projektet varade under ganska kort i tid och därför fokuserades det på ett väldigt specifikt område. Ödehus är i ropet just nu och gardiner syns både utifrån och inifrån. Vilket innebär att de kan fotograferas utan att fotografen behöver ta sig in i byggnaden.
Det går en vind över vindens ängar,
Mats Paulson
det fladdrar till i en tyggardin.
Och jag skall skriva en sommarvisa
med sol och blommdoft i melodin
Vad är det bakomliggande budskapet?
Som alltid är mitt mål att öka värdet på textil och föra bort mänskligheten från ett slit-och-släng samhälle till ett samhälle med hållbara textilier som produceras av en arbetskraft med bra arbetsvillkor.
Vad resulterade projektet i?
En massa bilder på intressanta gardiner, spännande berättelser och otroligt mycket känslor från alla som bidragit. Responsen har varit otroligt positiv och jag hoppas att det har ökat intresset för gardiner i synnerhet och inredningstextilier i allmänhet. Projektet har synts i sociala medier där det delats flitigt både i textila kretsar och ödehus-/byggnadsvårdssammanhang men det har även lyfts i lokaltidningar och tidningen Hemslöjd.
Projektet resulterade även i en dokumentationsmall som du kan ha som stöd när du vill dokumentera gardiner. Den hittar du längre upp på sidan som PDF och här finns även en handledningsfilm.
Vem driver projektet?
Jag heter Sara Kånåhols och är sedan 2017 yrkesverksam handvävare med eget företag. Hållbara och historiska tyger till dräkt och inredning är min inriktning. Innan företaget arbetade jag som vävlärare på Gamleby folkhögskola och trivs fortfarande i den pedagogiska rollen och tar därför varje tillfälle jag hittar till att bilda och utbilda inom vävning och textilhistoria.
Hur finansierades projektet?
Projektet finansierades med hjälp av pengar från Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Men vävde du inte något då?
Nej, detta var ett mindre projekt på max 60 arbetstimmar där fokus låg på att lyfta fram textiliernas värde. Väva gör jag gärna men på andra delar av min arbetstid. Titta gärna in på min sida om att beställa vävar.
Vart gjordes dokumentationerna?
I hus på Öland och i Småland där jag varit i kontakt med ägaren och fått ett godkännande.
Har du ett hus med gardiner, hör gärna av dig så kanske jag kan komma dit och dokumentera dem!
Vart kan jag följa projektet och läsa mer?
Här på hemsidan finns den statiska informationen. På Facebook-sidan Kulturlagret och på instagramkontot kulturlagret ligger de inlägg som gjordes under projektet. Följ haschtaggen #ödehusgardiner där fortsätter det att rulla in bilder och berättelser. Det finns även ett par filmer på min YouTube-kanal som handledning när du själv vill dokumentera en gardin.
Om det är något du undrar över så får du gärna kontakta mig via någon av de ovan nämnda kanalerna eller via mail och telefon.
Hur kan jag delta och bidra?
Trots att projektet är över så kan du fortsätta att bidra med bilder och berättelser under hashtaggen #ödehusgardiner. Eller så hör du av dig direkt till mig, se kontaktuppgifter ovan.
Du kan även dokumentera dina gardiner enligt mallen som togs fram under projektet och skicka in den till mig.
Vad händer nu?
Projektet är slut men resultatet av projektet, bilder, berättelser och dokumentationsmall, kommer ligga kvar på sociala medier och hemsidan. Om intresset finns och det finns behov att ytterligare ett projekt så kommer jag såklart söka mer pengar för att genomföra ett sådant.
Oavsett vad jag håller på med så slutar jag aldrig brinna för hållbara textilier och att öka värdet av textil. Detta underliggande budskap finns med i allt jag gör.