Veckade kjolar

Imorgon så ska min kör sjunga på allhelgonagudstjänsten i Blackstad och Hallingebergs kyrkor, klädkod svart… Vad äger jag för svarta kläder? Ett par strumpbyxor, en tröja och min folkdräktskjol. Strumpbyxor och tröja var nog inte riktigt det körledaren menade och en kjol som har ett stort sprynd framtill hade känts rätt underligt. Eftersom jag inte blir nöjd med kjolar som jag köper så bestämde jag mig för att sy en helt enkelt. Jag plockade fram mina favoritkjolar för att studera dem närmare och två saker slog mig, de är många och likadana!

  
  Kjolarna på bilden, f.v. Min första veckade kjol, storfavoriteten, som råkade åka för varmt i tvättmaskinen och hamnade som värmande underkjol istället. Den nyaste kjolen gjord av en stuvbit så längden är något kort. Den blommiga kjolen som var den första i bomull i serien, sydde till intervjun för mitt nuvarande jobb och har fått ett tvärgående veck nertill på äldre dagar. Presenten från Elin, hennes gamla medeltidsmantel som nu värmer mig nästan varje dag. Den snyggaste av kjolar som tyvärr är både blekt, sliten och misslyckat påfärgad. Farmors arvegods, den ända med egna fickor, älskar dem! Och till sist den röda 1700-talskjolen som syddes till ett evenemang men som oftast har slingrat sig kring mina ben i den moderna tiden.

Alla är raka stycken som är veckade mot en linning. Det är som en folkdräkt, allt är lika men varierar i färg och lite i material.

Så den svarta kjolen får också bli veckad! I tygförådet på jobbet fanns ett svart tyg. Inte så många val helt enkelt, skönt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *