Handvävda tyger Efter dina önskemål

Beställning av tyg

Vävstolars enkelhet är också dess styrka då principen för handvävning inte har förändrats sedan tidig medeltid, mötet mellan varp och inslag är fortfarande grunden. Garner, färger, bindningar och tekniker ger en oändlig uppsättning kombinationer för att skapa just det tyg som behövs för tillfället.  Från kökets blanka linnehanddukar till tåliga möbeltyger och slitstark vadmal.

För mig ligger utmaningen och glädjen i att förse människor med just de tyger som industrin inte klarar av att väva. Jag väver upp tyger på beställning och det är inget krav att du från början vet vilket tyg du behöver, det räcker med en idé eller mål så hjälper jag dig att nå det. Att köpa ett handvävt tyg är att ta ställning för hållbarhet och kunskap men också en möjlighet att få precis det du söker, utan kompromisser. 

 

Hur går det till?

1. Du har en idé om ett tyg
2. Du hör av dig till mig via mail eller telefon
3. Vi diskuterar dina önskemål, krav och begränsningar.
4. Jag gör efterforskningar och kommer med en offert
5. Jag beställer garn, väver, paketerar och skickar iväg väven till dig
6. Du betalar på överenskommet sätt
 

Vad har jag gjort tidigare?

 

Diamantkypert

Diamantkypert baserat på Birkafyndens grövsta kvalitéer (20 vartptrådar/cm x 10 inslag/cm). Garnet är ett tvåtrådigt kamgarn, grått och vitt. Tyget är i efterhand styckefärgat med krapp. Läs mer…

Tyg i hög. Krappröd diamantkypert.
Två randiga tyger i kraftiga färger med blått och grönt i basen.

Halvyllen

Halvyllen i ett flertal kvalitéer främst med entrådigt lingarn i varpen och entrådigt ullgarn som inslag. Tygerna används främst som dräkttyger till folkdräkter och återskapande av 1800-talskläder men går även alldeles utmärkt att använda till kuddar, stolsdynor och annan inredning. Garnerna på bilden är växtfärgade med indigo, krapp och björk/indigo. Läs mer…

Sängrya

Sängrya med inspiration från tuppor, tofsen längst ut på förklädesbandet. Trasorna innehåller minnen från kläder som min mor, min mormor och mina vänner sytt eller stickat.  Bottenväven är i ett fritt trampad spetskypert för att få fram effekten av plockade band. Läs mer…

En rya med nockor av trasor och slätsida i linne.
En vävstol med en handuksväv i.

Handdukar

Hållbar handdukar i entrådigt oblekt lingarn med indigofärgade ränder.

 

På gång just nu!

 

Rutig halsduk

För tillfället sitter en grå halsduk i vävstolen. Garnet är solkustens 1-trådiga Gotlandsgarn i två nyanser och halsduken är uträknad utifrån det garnet som kunden hade hemma. Att räkna på detta sett ger väldigt spännande utmaningar framförallt att göra ett mönster med lika mycket av båda färgerna.

Ett rutigt tyg i mörkare och ljusare grått.
Beställning av tyg

Nördig sjal

Inför min egen Londonresa saknades något nördigt att ha på mig, det är nämligen en väldigt Harry Potter-späckad resa. Med inspiration från elevhemmens halsdukar skapade jag därför en sjal i gult och svart (Huffelpuffs, tillika mitt elevhems, färger) som snabbt åkte upp i vävstolen, vävdes och nu efterbearbetas. Kanske träffar jag på fler som gärna vill ha en handvävd Harry Potter-inspirerad sjal när jag är i London?

Medeltidstyg

Nästa projekt upp i vävstolen är även det i ylle, nämligen ett tyg baserat på fynden i Herjolfsnes på Grönland. Tyget kommer vävas med entrådigt ullgarn från Norge med två olika spinnvinklar för att på så sätt komma så nära originaltyget jag kan utan att specialbeställa eller handspinna garnet.

Tre koner med garn, ett vitt, två grå, liggandes på en fåtölj.

Kontakt

sara@sarakanahols.se
073-8113730